5 tips voor een effectieve postercampagne

30 mei 2018 door dev

Postercampagnes in een zorggerelateerde omgeving

Traditionele communicatiemiddelen zoals brochures of posters in de wachtkamer bereiken een groot aantal patiënten op het moment dat ze open staan voor gezondheidsinformatie. Een poster moet in het oog springen en de aandacht trekken in een fractie van een seconde. Om dit te bereiken kun je je houden aan vijf principes die het aandachtig lezen van de boodschap zullen aanmoedigen.

1.      Een eenvoudige en expliciete trigger

Communiceren over gezondheidsproblemen vereist een duidelijke en eenvoudige trigger. Een herkenbare vraag doet het vaak goed. Voorkom een afkeurende reactie door een trigger die geen angst- of schuldgevoelens opwekt.

2.      Een aanstekelijk maar niet provocerend beeld

Als het gaat om gezondheidsproblemen kan het beeld ruimte maken voor humor mits gevoeligheden en naaktheid worden vermeden. Vanuit het design oogpunt, is het belangrijk om rekening te houden met de leesbaarheid op afstand, zowel voor kleurgebruik als voor de typografie.

3.      Een voor iedereen begrijpelijk bericht dat nieuwsgierigheid opwekt

Net als de eenvoudige trigger om begrepen te worden door zoveel mogelijk mensen is het ook belangrijk dat de interesse gewekt wordt. Dit kan door te focussen op het probleem i.p.v. de oplossing. ‘Last van uw gehoor?’ is effectiever dan ‘Heeft u een gehoorapparaat nodig?’

4.      Een zichtbare en leesbare oproep tot actie

Een applicatie downloaden, een website raadplegen, een gratis nummer bellen of een brochure meenemen… De oproep tot actie moet zichtbaar en aantrekkelijk zijn. Dit kan bereikt worden door deze te plaatsen op een strategische plaats en visueel op te laten vallen door het gebruik van verschillende grafische trucs (kleuren, kader, afbeeldingen…).

5.      Het bericht heeft voorrang op het merk

De wachtkamer is een plaats voor informatie, niet van promotie. Een te promotionele boodschap zou onvermijdelijk worden verworpen. Hoewel de patiënt een consument is, is de wachtkamer de plaats waar informatie en voorlichting gewaardeerd wordt.